Dragi roditelji!

Hvala Vam što ste izabrali naš vrtić za mjesto gdje ćemo zajedničkim snagama poticati kvalitetan razvoj vašeg djeteta.

Sretno djetinjstvo pravo je svakog djeteta, ono je nezamjenjivo i jedinstveno razdoblje u životu svakog čovjeka. Zato nas veseli što će naši djelatnici svojim znanjem, vještinama i iskustvom imati priliku Vašem djetetu osigurati najbolje uvjete u kojima ćemo mu zajedničkim trudom omogućiti razvijanje intelektualnih, socijalnih pa čak i emocionalnih osobina Vašeg djeteta.

Ova stranica koju smo nazvali “Kutak za roditelje” bi trebao biti izvor nekih informacija koje smo prenijeli iz stručne literature te našeg stručnog i profesionalnog znanja. Nadamo se daće te pronaći barem nešto što će svakako poboljšati odnos prema vašem djetetu ili odnos vašeg djeteta prema drugima, ali i unaprijediti kvalitetu suradnje s vrtićem.

RODITELJSKO PRAVO je:

U odnosu na dijete:
 • pitati sve što ga zanima
 • reći ono što ga brine
 • tražiti stručan savjet
 • aktivno sudjelovati u djetetovu životu u vrtiću 
U odnosu na vrtić kao instituciju:
 • udruživati se
 • ukazivati na nepravilnosti
 • vrednovati naš rad
 • inicirati akcije
 • sudjelovati u kreiranju programa
 • sudjelovati u upravljanju vrtićem

Što je važno znati?

Obveza je roditelja da se pri dolasku djeteta osobno javi odgojiteljici; isto tako važno je napomenuti da dijete bez pratnje odrasle punoljetne osobe ne može napustiti vrtić.
U slučaju da je dijete bolesno, roditelj je dužan obavijestiti vrtić, a nakon završenog liječenja obvezno donijeti liječničku potvrdu da je dijete ozdravilo.
Stručnoj suradnici – psihologici možete se uvijek obratiti za pomoć i savjet.
Sve informacije vezane za plaćanje vrtića, odnosno drugih programa, možete dobiti kod ravnateljice vrtića ili u računovodstvu.

Savjeti dječjih psihologa

Budite otvoreni za suradnju i iskreni. Da bi uspješno odgajali vaše dijete odgojitelji i stručni suradnici trebaju imati točne informacije o njegovim navikama i dosadašnjem razvoju, pa i o mogućim poteškoćama.
Budite strpljivi i smireni u periodu prilagodbe. Svima nam treba vremena da se naviknemo na promjene, a djeci osobito, pa njihove reakcije ponekad mogu biti veoma burne.
Imajte povjerenja u nas. Sve što činimo – činimo u zajedničkom interesu, a to je dobrobit i razvoj djeteta koje ste nam povjerili.
Razgovarajte s odgojiteljima i potražite pomoć stručnih suradnika. Ukoliko se pojavi neki problem – rado ćemo vas saslušati i potražiti rješenja.
Reagirajte na vrijeme. Nemojte dozvoliti da vam se nezadovoljstvo skuplja. Nama je u interesu da se vi, vaše dijete i vaši odgojitelji – dakle svi sudionici procesa, dobro osjećaju u vrtiću.
Ukoliko imate dijete s poteškoćom u razvoju budite otvoreni za suradnju i sugestije odgojitelja i stručnog tima koji će učiniti sve da vašem djetetu osigura primjereni model integracije ovisno o poteškoći.

Kako mogu saznati što moje dijete radi u vrtiću?

Pitate se na koji način možete doznati o aktivnostima svog djeteta tijekom njegovog boravka u vrtiću, imamo nekoliko prijedloga za vas.

Jednostavno možete:

 • individualno razgovarati s odgojiteljem
 • čitati obavijesti na panoima, našim web stranicama
 • sudjelovati u druženjima i igraonicama
 • sudjelovati na roditeljskim sastancima i individualnim razgovorima
 • zajedno čitati plakate koje su izradila djeca i odgojitelji
 • pratiti izložbe dječjih likovnih radova, zajedno s djetetom uživati
 • uvijek možete razgovarati o svom djetetu

Zašto su važni individualni razgovori?

RAZGOVOR je SUSRET dvoje ljudi, to je ZAJEDNIČKI DOGOVOR o dobrobiti djeteta, a dobrobit za dijete je najvažnija!

DOBROBIT ZA DIJETE: razmjena informacija između roditelja i odgojitelja omogućit će kvalitetnije zadovoljavanje potreba djeteta u vrtiću

DOBROBIT ZA RODITELJE: roditelj ima mogućnost bolje upoznati proces odgojno-obrazovnog rada u vrtiću i uvjete u kojima dijete zadovoljava svoje potrebe i prava. Roditelj može pratiti razvoj svoga djeteta u vrtiću i sudjelovati u izboru programa u kojem će biti uključeno njegovo dijete.

DOBROBIT ZA ODGOJITELJE: bolje razumijemo dijete i roditelja, načine odgajanja u obitelji. Odgojitelji imaju mogućnost razgovarati o očekivanjima roditelja i obrazložiti što roditelji mogu očekivati od odgojitelja i vrtića u cjelini.

S odgojiteljima možete razgovarati svakodnevno prilikom dovođenja/odvođenja djeteta ili prema dogovoru.