BRIGA ZA ZDRAVLJE DJECE U VRTIĆU

 

Cilj je osigurati pravilan i optimalan fizički, mentalni i socijalni razvoj djece koja
borave u vrtiću.

Problemi najčešće nastaju radi grupiranja u ranoj dječjoj dobi u kojoj se razvija imunološki sustav. Povećana izloženost akutnim infekcijama dovodi do razboljevanja pojedine djece. Više od polovine svih bolesti čine ARI (akutne respiratorne infekcije). Ostalo su bolesti probavnog trakta, uha, oka, dječje zarazne bolesti i sve ostale bolesti zajedno.
Mjere prevencije pridonose jačanju dječjeg zdravlja. U vrtiću je život organiziran na način koji osigurava ravnotežu aktivnosti i odmora, boravak na zraku, pravilnu prehranu, nadzor nad higijenskim načinom života (higijena tijela, igre, sna, prehrane, osoblja i okoline), nadzor nad procijepljenosti djece, praćenje pobola u grupama uz pravovremeno detektiranje potencijalnih izvora zaraze, zdravstveni odgoj.

Suradnički odnosi roditelja i odgojitelja čiji se partnerski odnos temelji na povjerenju i dobrom protoku informacija, najvažnija su poveznica u lancu skrbi za zdravlje djece. Pedijatri i epidemiolozi područne epidemiološke službe uz druge stručnjake prema potrebi, potpora su i kontrola uvjeta koji podržavaju zdrav rast i razvoj sve djece u kolektivu i kontrolu bolesti, a sve koordinira zdravstvena voditeljica vrtića.

Simptomi bolesti

Dijete je cendravo, bezvoljno ili se jednostavno-neobično ponaša, tjelesna temperatura je viša od 37,5ºC ispod pazuha, mogu biti prisutni kašlj, otežano i čujno disanje, grlobolja i otežano gutanje, povraćanje, učestale proljevaste stolice, osip-osobito ako je praćen visokom temperaturom.

Curenje iz nosića… gnjavaža ili bolest?

Obojen sekret može biti znak infekcije. Važna je toaleta nosa koja uključuje dobro vlaženje fiziološkom otopinom i eliminaciju sekreta, uz pružanje mogućnosti djetetu da protrči vani, na otvorenom, čime umanjujemo rizik od upale srednjeg uha

Lijek u vrtiću?

Može, ali uz OBVEZNU pisanu uputu pedijatra o imenu, dozi, vremenu i načinu davanja lijeka.

Preporuka

Ako je Vaše dijete bolesno, ono će se kod kuće, uz puno roditeljske brige i skrbi, najbolje i najbrže oporaviti i preboljeti bolest. Odvesti bolesno dijete u vrtić, nepravedno je prema njemu i predstavlja rizik za drugu djecu. U vrtiću nemamo posebne prostorije i ljude koji bi se brinuli za bolesnu djecu izdvojenu iz grupe.
Molimo roditelje da nakon svakog izostanka djeteta zbog bolesti, odgojitelju u grupu donesu ispričnicu – potvrdu od pedijatra, na kojoj piše vrijeme i vrsta bolesti u obliku šifre, a pomaže nam pratiti pobol u vrtiću.